måndag 22 november 2010

Mona Sahlin

Mona Sahlins uppoffringar för att hålla ihop partiet räckte inte till för en vinst i årets val. Väljarna har drastiskt minskat under de senaste åren och socialdemokraterna har inte varit lika lockande längre. Vad beror detta på? Har inte socialdemokraterna lika bra förslag som vid tidigare år, är minskningen på grund av någon specifik person? Kan det vara så att partiet halkat efter i utvecklingen? Många orsaker kan ligga till grund för socialdemokraternas minskade stöd.

Mona har haft sina ”skandaler”, men har ändå lyckats behålla sin post inom partiet. Hon har antagligen haft det extra jobbigt eftersom hon är kvinna och första kvinnliga partiledaren i socialdemokraterna. Hon har säkert fått lida av osäkerhet som ledare, och försökt dölja detta genom att visa upp sin passion för politiken istället. Även om det alltid inte har blivit som hon tänkt. Ett av hennes senaste misstag var att hon på eget initiativ ville att hela partistyrelsen skulle ställa sina platser till förfogande för att få större chans att sitta kvar som partiledare. Detta var inte populärt bland övriga i partistyrelsen och Mona kände att det blev en ohållbar situation. Nu känner hon att det är dags att avgå trots sitt korta ledarskap. Efterträdaren är ännu inte utsedd. Flera förslag har kommit upp, men inget är säkert.

Aung San Suu Kyi


Aung San Suu Kyi är känd som en väldigt stor politiker och sägs ha stor utstrålning och karisma. Hon har politiken i blodet.

Hon har tyvärr inte fått möjligheter att utföra de politiska gärningar som man tror att hon kan utföra, eftersom Suu Kyi fått tillbringa en stor del av sitt liv i husarrest efter att ha utryckt sina åsikter om ett demokratiskt samhälle. Militären ansåg henne vara ett stort hot mot framtida planer. Parlamentsvalet genomfördes som lovat, men militärerna ignorerade resultatet och fortsatte att styra över Burma med diktatur.

Efter närmare tjugo år har Suu Kyi blivit frisläppt och många anhängare jublade över detta. Men hon har ännu inte tagit ställning till om hon vill vara med och påverka landets splittrande opposition i framtiden.

Självklart är det hemskt att en människa som menar väl och vågar uttrycka sina åsikter, ska straffas och ses som ett hot mot hela landet. Det bevisar på ett gammaldags ledarskap och tänkande som borde vara utrotat i dagens samhälle. Detta visar också på att det finns länder som behöver komma in i nytänkande och ha förståelse om att demokrati kan leda landet framåt. Kvinnan har inte brutit mot lagen och det är då helt orimligt att hon åker fast för att hon försöker göra landet till en friare plats, och få andra människor att våga stå för vad de tycker.

Suu Kyi har blivit mycket positivt bemött av andra länder, med bl a olika priser. Hon är en hjälte för många och verkar aldrig ge upp. Hennes utstrålning till folket och nya idéer gör militären osäker, eftersom folket väljer Suu Kyi före dom.


söndag 14 november 2010

De utrotningshotade tigrarna

Jag lyssnade på det bestämda radioklippet och tyckte det var hemskt att höra om de få tigrar som finns kvar. Det är otroligt hur antalet kan minska så snabbt och att 97 % av arten är borta efter bara 100 år. Hur är det möjligt att de eleganta tigrarna förutses vara utdöda om 12 år? Vad är orsaken? De ståtliga djuren har i alla tider jagats av tjuvskyttar som antingen jagar för pengarnas skull eller för att visa upp sina färdigheter som jägare genom att använda djuren som jakttroféer i sin samling. I vilket fall som helst är världen överens om att detta är helt fel och måste stoppas. Det måste stoppas omedelbart! Det finns många andra sätt att tjäna pengar på än att döda oskyldiga djur, vissa är tydligen inte med på dessa regler. Tigrarnas pälsar må vara vackra och sällsynta, men många saker är vackra i vår värld. Skyttarna begär stora summor av de rika personer, som har tillräckligt med pengar för att kunna köpa de eldliknande ränderna, som är ett tecken på värdighet. Om det ska finnas något slags hopp kvar för de få varelserna, är det dags att satsa nu. Nu har deras tid kommit, tiden då de behöver oss som mest, oss människor. De flesta djur behöver oss någon gång, och vi har hjälpt många arter att komma åt rätt håll. Nu är det tigrarnas tur, deras rop på hjälp kanske inte verkar tydligt, men vi förstår, mer än vad vi tror. Nu är vi hoppet. Världens alla regeringar måste ta tag i det aktuella problemet och stötta de utsatta tigrarna, genom påtryckningar på regeringarna i de länder där det finns tigrar, och genom opinionsbildning m m. Vi måste få alla att förstå att tigrarna har samma rätt som oss andra att få finnas kvar, de är en del av världen. Vi ska rädda tigrarna.