måndag 22 november 2010

Aung San Suu Kyi


Aung San Suu Kyi är känd som en väldigt stor politiker och sägs ha stor utstrålning och karisma. Hon har politiken i blodet.

Hon har tyvärr inte fått möjligheter att utföra de politiska gärningar som man tror att hon kan utföra, eftersom Suu Kyi fått tillbringa en stor del av sitt liv i husarrest efter att ha utryckt sina åsikter om ett demokratiskt samhälle. Militären ansåg henne vara ett stort hot mot framtida planer. Parlamentsvalet genomfördes som lovat, men militärerna ignorerade resultatet och fortsatte att styra över Burma med diktatur.

Efter närmare tjugo år har Suu Kyi blivit frisläppt och många anhängare jublade över detta. Men hon har ännu inte tagit ställning till om hon vill vara med och påverka landets splittrande opposition i framtiden.

Självklart är det hemskt att en människa som menar väl och vågar uttrycka sina åsikter, ska straffas och ses som ett hot mot hela landet. Det bevisar på ett gammaldags ledarskap och tänkande som borde vara utrotat i dagens samhälle. Detta visar också på att det finns länder som behöver komma in i nytänkande och ha förståelse om att demokrati kan leda landet framåt. Kvinnan har inte brutit mot lagen och det är då helt orimligt att hon åker fast för att hon försöker göra landet till en friare plats, och få andra människor att våga stå för vad de tycker.

Suu Kyi har blivit mycket positivt bemött av andra länder, med bl a olika priser. Hon är en hjälte för många och verkar aldrig ge upp. Hennes utstrålning till folket och nya idéer gör militären osäker, eftersom folket väljer Suu Kyi före dom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar